E-bike niet alleen voor ouderen

E-bike niet alleen voor ouderen

E-bike niet alleen voor ouderen

In de fietsenbranche worden steeds meer e-bikes verkocht. De elektrische fiets wint vooral terrein in het woon-werkverkeer en bij scholieren. Ook wordt dit soort fiets steeds vaker geleased.

Dat zeggen Bastiaan Hagenauw, CEO van van Fietsenwinkel.nl, en Mark Marchand, directeur van fietsenwinkelketen Halfords, in een gesprek met NU.nl in de aanloop naar de internationale fietsbeurs Velo-city. Deze expo vindt plaats van 13 tot en met 16 juni in Arnhem en Nijmegen.

“E-bikes zijn allang niet meer alleen voor oude mensen”, zegt Marchand. “Zo is het begonnen, maar inmiddels rijdt bijvoorbeeld ook mijn nichtje van twaalf op een e-bike. Zij mag nog niet op een brommer, maar woont wel vijftien kilometer van haar school vandaan. Zo krijgt ze meer beweging dan als ze met de bus gaat.”

Marchand zegt dat hij al een paar jaar steeds meer e-bikes verkoopt. Hagenauw merkt dit ook in zijn bedrijf. “Dat jongeren vaker een e-bike gebruiken is echt iets nieuws. Ouders hebben liever dat hun kind op een e-bike rijdt dan op een brommer.”

Technologie

De elektrische fiets wordt ook meer verkocht omdat de prijs omlaag gaat, zegt Marchand. “Dat komt ook omdat de technologie relatief goedkoper wordt, omdat er meer e-bikes wereldwijd worden verkocht. Inmiddels bestaat de omzet binnen de fietsbrache voor 55 tot 60 procent uit e-bikes.”

Maar ook in het woon-werkverkeer gebruiken meer mensen een elektrische fiets. Hagenauw: “We zien dat de leasefiets, de ‘fiets van de zaak’, in opkomst is. Meer werknemers kiezen voor de speed e-bike, die kan 45 km per uur. Als ze hun leaseauto inleveren krijgen ze een speed e-bike en nog geld toe. Dat scheelt parkeergelegenheid.”

Beweging

De gezondheidshype dringt ook door tot de fietsenbranche, zeggen Hagenauw en Marchand. Volgens Hagenauw komt dat ook doordat meer mensen bewust zijn dat ze meer moeten bewegen, en ze daardoor vaker voor een fiets kiezen.

Deze hype verklaart wel de “explosieve groei” van de e-bike, maar er worden niet meer fietsen verkocht. Sterker nog: “Sinds het afgelopen jaar zijn nog nooit zo weinig fietsen verkocht.” Dit komt volgens hem doordat de bedrijfsfietsenregeling is afgeschaft, en omdat mensen meer na zouden denken over grote aankopen dan tien jaar geleden.